Het zijn de kleine dingen..

Niet iedere dag gebeuren er in mijn tuin opvallende dingen en als er opvallende dingen gebeuren heb ik niet altijd mijn camera gereed. Maar ik heb nu wel de tijd en de rust om allerlei alledaagse dingen te onderzoeken en aan de weet te komen. De sierappel staat nu volop in bloesem en wanneer ik er onder ga staan hoor ik het gezoem van de talloze bijen en hommels die zich te goed doen aan nectar, de zoete vloeistof die veel planten afscheiden. Bij het nest, de kast of korf, braakt de bij de nectar weer uit haar honingmaag in een cel waarna de gecondenseerde nectar in honing verandert. De bij verzamelt verder stuifmeel, die ze in de korfjes aan de achterpoten naar het nest of de kast of korf vervoert, en dat met de honing wordt vermengd om als larvevoeder te dienen. De bij, die water uit het drinkbakje voor de vogels dronk, deed dit waarschijnlijk omdat dagelijks water nodig is om was te maken voor de honingraat. Vandaag zag ik het weer herhaalde malen.

Honingbij

Zo ga ik ook mijn kennis van de vlinders in mijn tuin opschroeven. Iedereen in Nederland kent het koolwitje en de atalanta. Maar daar houdt het dan ook meestal wel mee op. Vandaag heb ik het bonte zandoogje ontmoet, die neerstreek op een rozenstruik. Zal ik nooit meer vergeten.

Bont zandoogje (vrouwtje)