Natuur rond het huis.

Nu wij aan huis gekluisterd zijn, behoudens ons dagelijkse ommetje of wat grotere wandeling in omliggende natuurgebieden, ga ik een dagboekje bijhouden met de waarnemingen die ik vanuit het huis doe. Ik ben daar gisteren mee begonnen, en wat ik het interessante daarvan vind is dat ik daardoor een heel compleet beeld hoop te krijgen van wat er zich in deze prachtige tijd van het jaar in de omgeving van mijn huis afspeelt. Bij voorbaat vraag ik verontschuldiging voor de kwaliteit van de foto’s, niet alleen gebruik ik alleen maar mijn 18-135 mm lens, maar ik doe dat bijna allemaal door niet gezeemd en enigszins spiegelend dubbel glas. Het gaat meer om het idee zal ik maar zeggen.

Dit is een heggenmus, mannetje. Terwijl ik dit schrijf, heeft zich net onder mijn ogen het liefdesspel voltrokken. Ze hebben een nestje in de coniferenhaag in mijn tuin. De schaal met water heeft een enorme aantrekkingskracht op vogels. Ik vul de schaal dagelijks met water uit de wetering achter mijn huis. De schaal wordt gebruikt als drink- en bad-gelegenheid.

Deze roodborst neemt een bad, maar voelt zich betrapt en kijkt niet erg gelukkig. Sorry hoor!

Deze zwartkop (mannetje, het vrouwtje is lichter olijfgrijs en heeft een roodbruine kop) spiegelt zich aan zichzelf en lijkt erg tevreden met het resultaat. Ik zie het vrouwtje met enige regelmaat, zij nestelen niet in mijn tuin.

Van dit winterkoninkje durf ik niet te zeggen of hij deze taxusbol tot nestgelegenheid zal verheffen.

Gisteren heb ik twee boomkruipers op bezoek in de tuin gehad. Samen gezellig foerageren. Van boomkruipers is bekend dat ze ook wel tegen muren klauteren, hier werd naar spinnetjes onder de balkonrand van de buren gezocht. Ben benieuwd wat de dag van vandaag gaat brengen.