Het liefdesleven van de heggenmus.

De tweede aflevering van mijn dagboekje in corona-tijd. Gisteren schreef ik dat terwijl ik mijn verslag van de vorige dag aan het schrijven was, zich onder mijn ogen het liefdesspel van de heggenmus aan het voltrekken was. Niet echt opwindend hoor ik u zeggen en zie ik u denken. Maar dat is wel even anders!

Een vrouwtje heggenmus paart erg graag en vaak met verschillende mannetjes. Met andere woorden: Mannetjes heggenmus houden er meerdere vrouwtjes op na. Het alpha-mannetje probeert te verhinderen dat andere (bèta-) mannetjes met “zijn” vrouwtje gaan paren, maar het vrouwtje slaagt er toch altijd nog wel in een slippertje (of wat) te maken. Want heggenmussen “doen” het vaak, gedurende een tiental dagen één tot twee keer per uur! Ze paart ook met andere mannetjes om te voorkomen dat hij het legsel van het “echte” paartje vernietigt, en ook met het oogmerk dat dat andere mannetje dan een deel van de broedzorg overneemt!

Het mannetje pikt tijdens het voorspel in de cloaca van het uitnodigend trillende vrouwtje, waarop het vrouwtje een zaaddruppeltje produceert. Daarmee wordt het zaad van een voorganger uit de cloaca verwijderd, zodat het zaad van het nieuwe mannetje meer kans heeft.

Alleen de houtduif heeft het hoogtepunt (in de bosjes, buiten het bereik van mijn camera) gezien. Je ziet de verbazing in haar blik. Tot morgen!

Asjemenou!