Grauwe klauwier, een gruwelijke vogel?

Nee, natuurlijk niet! Maar hij heeft wel de gewoonte kevers, bijen, hommels, hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels als prooidieren op te hangen aan doornen van stekelige struiken of prikkeldraad en die later op te eten. In Zwitserland heet hij daarom Neuntöter, omdat volgens overlevering hij pas zijn prooi gaat opeten als hij er negen […]

Torenvalk

E: Kestrel F: Faucon crécerelle D: Turmfalke Het lijkt in sommige gebieden zo’n algemene vogel, maar de werkelijkheid is anders. De soort is sterk afhankelijk van het voorkomen van veldmuizen, en die is door de industrialisering van de landbouw sterk afgenomen. 2014 was het laatste piekjaar met een muizenuitbraak. Het aantal broedparen wordt op 3 […]

Blauwborst

E: Bluethroat F: Gorge blue D: Blaukehlchen De blauwborst overwintert in Zuidwest Europa en West Afrika. Met 11 tot 14.000 broedparen in de periode 2013-2015 maakt deze vogel een enorme opgang in Nederland. Terugkeer eind maart tot eind april. Broedtijd 2 weken, na twee weken verlaten de jongen, 5 à 6 eieren, het nest. Vertrek […]

Blauwe reiger

Gisteren, zondag 14 maart 2021, heeft een blauwe reiger bijna 1,5 uur in mijn tuin op één poot staan rusten. Een meer indringende sollicitatie naar het zijn van vogel van de week heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ardea cinerea E: Heron F: Héron cendré D: Fischreiher De populatie blauwe reigers in Nederland neemt gestaag […]

Wintertaling

Anas crecca E: Teal F: Sarcelle d’hiver D: Krickente 1600-1900 broedparen; winteraantallen 70.000 tot 80.000. Onze kleinste eend, maar zeker niet de lelijkste. Het broedgebied strekt zich uit tot in Siberië. Broedduur ongeveer 22 dagen, alleen vrouwtje broedt nadat het legsel volledig is. Meestal 8-11 eieren, één broedsel per jaar.

Roodborst

Erithacus rubecula E: Robin F: Rouge-gorge D: Rotkehlchen 250.000 tot 350.000 broedparen, maar winteraantallen tussen de 500.000 en 1.000.000. Een echte bosvogel. De toename in de winter is toe te schrijven aan roodborsten uit Scandinavië. Gedeeltelijk schuift de Nederlandse populatie in de winter ook enigszins naar het zuiden. De roodborst heeft een sterke territoriumdrift, buiten […]