Eksterogen

Aan de voorkant van mijn huis in de hoog opgaande struiken van de overburen is een eksternest gebouwd. En nu er vier jongen zijn uitgevlogen, bevolken deze mijn achtertuin. Met hun ouders vormen zij een afschrikwekkende bezettingsmacht, waar de kleine zangertjes, merels en duiven voor uitwijken. Mijn grote trekpleister, de drink- en badgelegenheid heeft zijn aantrekkingskracht voor andere vogels dan de eksterfamilie verloren.

Er zijn drie sterke jongelingen, die gezamenlijk optrekken en in bad gaan, en er is een nakomelingetje die steeds stilletjes in zijn eentje zit en waarvan ik mij afvraag of die het gaat halen.

Hier maakt hij duidelijk kenbaar, bij de komst van het ouderpaar, dat hij wat te eten wil. Eén van de twee ouders heeft een stukje wittebrood en loopt er mee naar het badje. Zie de foto hieronder. Daar weekt hij het stukje wittebrood en geeft een klein stukje aan het jong. Vervolgens neemt de ouder zelf een grote hap en de andere ouder kaapt het restant weg en eet het ook zelf op. Zo wordt het dus nooit wat met dit verschoppelingetje.

Hij is, anders dan de drieling, ook nog niet in bad geweest, zoals hieronder één van de drie.

Lekker voor het eerst in bad!
Twee priemende eksterogen: Wat zat je nou te kijken?