Haanwijk

Als je, zoals ik, lid bent van een wandelclub dan kom je nog eens ergens. Mijn wandelclub telt vier leden en heeft daarom een ledenstop ingesteld. De kans dat we over elkaar struikelen is daarmee een stuk kleiner. Zo waren wij onlangs op het landgoed Haanwijk, in bezit van het Brabants Landschap. Het landgoed van 110 hectare ligt ten zuiden van Den Bosch en ten oosten van Vught. Een mooi startpunt van de wandeling is bij koffie- en theehuis ‘t Haantje, aan te rijden vanuit St. Michielsgestel, nabij het landhuis Haanwijk, dat uit 1649 dateert.

Als je van dit hekwerk wegloopt, loop je over een lange laan met platanen naar de rivier de Dommel.

Aan het eind van de laan, op deze plek, kom je bij de Dommel en kun je, op de brug over de Dommel naar Halder, een glimp opvangen van kasteel Nieuw Herlaer, dat oorspronkelijk in het begin van de veertiende eeuw op die plaats werd gebouwd. Sedertdien hebben er wel wat verbouwingen en gebruikswijzigingen plaatsgevonden….

De wandeling ging verder langs de Dommel…..

bij de hoge populieren rechtsaf, met zicht op het oude veerhuis ‘t Vaantje

Dan volgen bossen vol zangvogels en grote bonte spechten, je komt langs weilanden en akkers, die biologisch beheerd worden vanwege de aanwezigheid van een bewoonde dassenburcht. Rode klaprozen, witte kamille, blauwe korenbloemen, gele ganzenbloemen, prachtig!