Ommetje Ritthem

Waar ligt Ritthem? Het heeft iets Limburgs, zoals Wittem. Maar Ritthem ligt naast Vlissingen en is als voormalige heerlijkheid en zelfstandige gemeente nu een dorp in de gemeente Vlissingen, vlakbij de Westerschelde en het havengebied Vlissingen-Oost. Een tripje Zeeland zette ons op het spoor van een 5 kilometer-wandeling genaamd Ommetje Ritthem. Een aanrader, want de wandeling voert door een heel afwisselend landschap. Eerst een uitstapje naar Rammekenshoek, een prachtig krekengebied met zoet en zout water nabij Fort Rammekens, bij de monding van het vroegere kanaal van Welzinge, dat de Westerschelde met Middelburg verbond.

Welkom geheten door een zonnende en zingende tjif-tjaf, zag ik weldra in de zoet/zoute kreek een kleine zilverreiger (zwarte snavel en poten, let vooral op de twee sierveren vanaf het achterhoofd, alleen in broedtijd!) en dat is toch altijd weer een leuke waarneming.

Ik moet wel zeggen dat ik op een wandeling eigenlijk alleen mijn 18-135mm lens mee neem, dus voor de sfeerplaatjes, niet de loepzuivere uitsneden. Van Rammekenshoek liepen we naar Fort Zoutman, gebouwd na de Engelse aanval op Vlissingen tussen 1809 en 1811 in opdracht van Napoleon. Hier is een mooie hoogzit gebouwd over een wonderschone rietkreek. De toegang tot de hoogzit is een houten brug met staalprofiel, zie de foto. Daaronder een foto van het uitzicht vanaf de hoogzit.

Naast 4 (!) koekkoeken (of koekkoeks?) zag ik na lange tijd weer eens een minuscule dodaars, onze kleinste futensoort.

Verder langs de Westerscheldedijk, volop veldleeuweriken die ten hemel stegen en daarna via een romantisch knotwilgenlaantje naar ons uitgangspunt Ritthem.

Winterkoning